7 симптома, че тялото ви е лишено от желязо

Недостигът се получава, когато в тялото няма достатъчно от минералът желязо, отговорен за производството на хемоглобин – протеин в червените кръвни клетки, който им позволява да пренасят кислород в тялото. Липсата на хемоглобин причинява неефективна работа на мускулите и тъканите и води до анемия.

Ето кои са симптомите на ниски нива на желязо:

1 Необичайна умора:

 Когато в нашето тяло няма хемоглобин, то тогава допринася по-малко кислород за нашите мускули и тъкани, което води до умора.

Умората се счита за много нормална в нашето ежедневие, така че понякога може да е по-трудно да се разграничи нормалната умора от симптом на дефицит на желязо.

Въпреки това, хората с недостиг на желязо също ще изпитат:

Слабост
Ниски нива на енергия
Затруднено концентриране
По-ниска производителност

2 Бледа кожа:

Хемоглобинът в нашите червени кръвни клетки е това, което придава на кожата ни здрав, розов цвят. Поради липсата на желязо, човешкото тяло не може да произведе достатъчно хемоглобин, което води до бледа кожа. Независимо от тонуса на кожата, ако устните, венците, ноктите на пръстите и вътрешността на долните клепачи са по-малко червени от обикновено, ниско съдържание на желязо може да бъде причината.

3 Недостиг на въздух / болка в гърдите:

Недостиг на въздух или болка в гърдите, особено при активност, е друг симптом на недостиг на желязо. Поради факта, че хемоглобинът е ограничен в червените кръвни клетки, кислородът, който се разпределя в останалата част на тялото, е с ниски нива. По този начин тялото ни се опитва да компенсира и произведе повече кислород, за да функционират правилно нашите органи, което води до недостиг в органите, свързани с дишането.

4 Замаяност и главоболие:

Липсата на желязо може да предизвика главоболие или мигрена. Това се дължи на факта, че в мозъка не достига достатъчно кислород, което причинява набъбване на кръвоносните съдове, причинявайки натиск, който води до главоболие или мигрена.

Освен това, хората с недостиг на желязо могат да изпитват замаяност . Когато нивото на хемоглобина падне или остане постоянно ниско, тялото става отчаяно за кислород, причинявайки тези физически симптоми. Замаяността произтича от липсата на кислород в мозъка или от ниско кръвно налягане в резултат на недостиг на кислород в кръвоносните съдове.

5 Сърцебиене:

Това е така, защото ниските нива на хемоглобина означават, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да пренася кислород към останалата част от тялото. Това може да доведе до необичайно сърцебиене или усещането, че сърцето ви бие бързо. В крайни случаи това може да доведе до сърдечна недостатъчност. 

6 Увреждане на косата и кожата:

Кожата и косата стават сухи . Известно е, че липсата на протеин, наречен феритин, причинява тези проблеми, защото той е от съществено значение за процеса на съхранение и освобождаване на желязо във всички части на тялото с течение на времето. 

7 Подуване / възпаление на езика и устата:

Да погледнем вътре в устата си може да ни даде много улики за нашето здраве. Недостигът на желязо е един от тях. Например, ако езикът изглежда подут, възпален или обезцветен, това е индикация за недостиг на желязо. В нашето тяло имаме протеин, наречен миоглобин, който е желязо и свързващ кислород протеин, намиращ се в мускулната тъкан на езика. По-ниските нива на миоглобин могат да причинят възпаление, гладкост и подуване на езика. 

Също така Нивата на желязо в кръвта могат да доведат до падане на допамина, химикал в нашия мозък, който действа като посланик между мозъка и нервната система, за да помогне на мозъка да регулира и координира движението на тялото ни.

Ако нервните клетки се повредят, количеството допамин в мозъка се намалява, което води до мускулни спазми и болезнени крампи. Нивата на допамин естествено падат към края на деня, което може да обясни защо симптомите често са по-лоши вечер и през нощта.

Винаги говорете с Вашия лекар преди започване или спиране на добавки като желязо. Те могат да ви посъветват дали трябва да вземете, дали е безопасно и каква доза трябва да вземете.

Please follow and like us: