Фурмите- храна номер 1 в света

Фурмите са един от най-древните плодове, познати на човека. Добиват се от плодовете на финиковите палми и се отглеждат от близо 4000 години в пустинните местности на Северна Африка и Близкия Изток.

В 100 г фурми се съдържат около 280 калории. Този плод е изключително богат на въглехидрати и захари (главно глюкоза и фруктоза), което го прави надежден източник на енергия.

Като погледнем качествата на фурмите,можем спокойно да сравним похапването им с визмането на естествени мултивитамини, полезни както за възрастните, така и за децата.

Ето и някои от техните ползи:

 • Отличен източник на желязо

Страдащите от анемия определно трябва да зачестят приемането на фурми. Само 100 г фурми съдържат 0.90 г желязо, което е 11 % от препоръчителната дневна доза. Желязото е част от хемаглобина, намиращ се в червените кръвни телца. Той е особено необходим при бременни жени и подрастващи.

 • Отлични за очите

Фурмите изобилстват от  зеаксантин и лутеин, затова са наричани „витамини за очите“. Двете вещества имат ключова роля в поддържането на макулата и ретината на окото, които влошават здравето си с възрастта. Ако искате да имате здрави очи, наблягайте на фурмите.

 • Елиминират диария

Фурмите са богати на калций. А калцият е особено ефективен, когато иде реч за спиране на диарията. Още повече те помагат и с друго : имат способността да засилват регенирарането на чревната флора и подпомагат създаването на добри и полезни бактерии в червата.

 • Елиминират запек

Освен че прекратяват диарията, слагат край и на запека. Фурмите помагат на тялото да смила по-бързо и по-пълноценно храната. За да се убедите в ползите на фурмите, вземете няколко преди лягане и ги сложете в чаша вода за през нощта. През това време те  ще отделят своите полезни сокове, които спомагат за функционирането на червата.  На сутринта може да изпиете водата, а най-добре да разбиете фурмите и водата в блендер машината.

 • Фурмите помагат при раждане

Изследване на Университета по наука и технология в Йордания откри, че консумирането на фурми в месеца преди раждането, понижава значително болките и кървенето по време на родилния процес. Фурмите също така помагат за производството на кърма в месеците след раждането.

 • Балансират теглото

Фурмите са удачни за сваляне на теглото не само защото засищат, но и защото регулират работата на червата, балансират кръвната захар и не съдържат холестерол. Ако замените яденето на снаксове с някоя друга фурма през деня, ще се убедите в качествата им.

 • Полезни са за сърцето

Поставете фурмите в чаша вода за през нощта, на сутринта ги блендирайте с водата. Използвайте сместа няколко пъти на ден. Това е превъзходна рецепта за дълголетно и здраво сърце.

 • Понижават високото кръвно

Фурмите съдържат малко количество натрий и изобилие на калций. Със стандартна порция фурми (около 5-6 на брой) приемате около 80 мг магнезий. Минералът спомага за стабилизиране на кръвното налягане и циркулирането на кръвта.

 • Предпазват от сърдечни и мозъчни удари

Фурмите са препоръчвани от диетолозите като плодове, които стабилизират нервната система. Научните изследвания потвърждаат, че заради богатото съдържание на калий в тях, рисковете от получаване на удар се понижават с 40 процента.

 • Полезни за мозъка

Заради фосфора в тях. Фосфорът е ключов за функционирането на мозъка, затова хората, занимаващи се с интелектуална дейност, могат да стимулират ума си с повече фурми.

 • Дават енергия

Енергията на фурмите се дължи на тяхната сладост –  фруктоза, захароза и глюкоза. В съчетание с мляко може да извлечете максимума от техния енергие заряд.

 • Увеличават либидото

Оставете няколко фурми в купичка с козе мляко за през нощта. На сутринта добавете малко кардамон и мед и изпийте сместа. Комбинацията може да се взима от мъже и жени на всякаква възраст и засилва желанието за секс.

Източник: Виталис Фарма

Please follow and like us:

Leave a Comment