Промените, които настъпват в организма, след като навършим 40

Малцина знаят какви са измененията в човешкото тяло

СЗО промени възрастовата класификация и днес хората под 44 години се считат за млади. Обаче към 40-годишна възраст в човешкото тяло започват процеси на стареене.

Какви изменения в организма на човек се случват след 40 години живот обаче малцина знаят. 

Състоянието на кръвоносните съдове се влошава. Започва появата на аневризми, атеросклероза, хипертония, ревматизъм. Трябва да се помни, че развитието на атеросклерозата се провокира от заседнал начин на живот, лоши навици, недохранване и стрес.

Метаболизмът се забавя. Наднорменото тегло е често срещан проблем за хората над 40 години. 

Хипоталамусът, регулатор на апетита, става по-малко чувствителен и често хората започват да се хранят повече от обикновено. Наднорменото тегло може да причини захарен диабет, заболявания на сърдечно-съдовата и системата, храносмилателните органи и рак.

Рискът от остеопороза нараства. Калцият започва да изчезва от тялото, костите стават по-крехки и чупливи. С промените в калциево-магнезиевия метаболизъм човек започва да изпитва слабост, има проблеми със съня и сутрин става трудно.

Рискът от диабет тип 2 нараства. Причините за това са затлъстяването, патологията на хипофизата и щитовидната жлеза. Диабет тип 2 често се диагностицира при хора над 40 години.

Започва хормоналното преструктуриране. При жените репродуктивната система се забавя. Промените, свързани с възрастта, настъпват поради намаляване на естрогена, женския полов хормон.

До 40-45-годишна възраст мъжете губят 15% от тестостерона, а производството на мъжки полови хормони намалява от 30–35 години, средно с 2% годишно.

Отказът от лошите навици, многото движение и здравословния начин на живот ще помогнат за удължаване на младостта.

Източник: zdrave.to

Please follow and like us:

Leave a Comment