Валгусна деформация на палеца – профилактика и лечение

На какво ли не са готови жените в името на елегантността – носят тесни обувки с твърде високи токчета, неудобни подметки и извивки. Но идва момент, в който вече никоя обувка не стои добре. Защото кокалчето в основата на палеца е деформирано и самият палец е изкривен.

И така: как да се справим с проблема, наречен hallux valgus?

Особеностите на женските крака

Първите признаци на растящи кокалчета в основата на палците могат да се появят на всяка възраст. Често това не прави впечатление на жените, защото го приемат като наследствено изменение – има го и при майка им, и при баба им. Те махват с ръка и си казват: а, това е особеност на някои женски крака. И съвсем не си дават сметка, че става дума за проблем, с който трябва да се борят.

Коя жена в детството си не е мечтала да бъде елегантна като мама или като героините от приказките и филмите? И така, с времето токчето постепенно става все по-високо и по-високо. Особено опасно става, когато на мода излязат заострените обувки: тогава кракът направо се мъчи. А и ако вече има деформация на кокалчето и палецът се е отклонил встрани, трябва да си взимате един размер по-големи обувки, за да се побира кракът… А от толкова тесни обувки кокалчетата се натискат непрекъснато и започват да болят. Тогава си казвате: дали ще мога някога да нося красиви, изящни обувки? И се замисляте, че може би не е лошо да направите нещо за краката си.

  • Коментар на специалиста: Някои ортопеди смятат, че подуването в основата на палеца е генетично обусловено. Другата причина са продължителните сериозни натоварвания на стъпалата, особено носенето на неудобни, твърди обувки с тесен връх и на висок ток. Това води до хронично претоварване на предната част на стъпалото и до деформирането му. Причина могат да са и хормонални проблеми в периода на климактериума или по време на бременност, когато намалява стабилността на съединителната тъкан. Когато нещата са в норма, ъгълът между първа и втора метатарзална (предходилна) кост е 5-8 градуса. Деформираната кост се измества, което води и до отклонение в позицията на палеца. На следващ етап на мястото на подуване може да се развие възпаление на околоставната торбичка, болезнени мазоли. С времето неправилното положение на палеца на крака води до развитие на артроза (разрушение на хрущяла) на първа метатарзална става. Това пък провокира намаляване на амплитудата на движение, болка, промени в походката. Всичко това по-късно може да предизвика болки в коленете и тазобедрените стави.

Валгусната деформация на палеца на крака е много разпространен ортопедичен проблем. Заболяването се съпровожда от отклонение на палеца, а като следствие – и на останалите пръсти. В различна степен такава деформация се случва при около 50% от жените на средна и в напреднала възраст. Заболяването засяга основно жените, защото ставите им са по-еластични от мъжките.

Помагат ли мазилата?

Като се разровите из интернет, ще откриете тестове, с които да разберете доколко е сериозна деформацията на палеца. Идеята е да оцените усещанията си при ходене и сгъване на палеца: ако нямате никакви болезнени усещания, значи проблемът ви не е задълбочен.

Следващата задача, която може да прочетете като съвет, е да се опитате да върнете отклонилия се палец в нормално положение и да го придържате с ръка. Ако става лесно, значи деформацията не е силна. Но ако вашите палци бързат да се върнат в първоначално положение, вероятно изкривяването ще се усилва. Разбира се, не можете да разчитате, че с подобни тестове ще си поставите диагноза, нито че с разнообразните идеи за лечение, чути тук и там, сами ще решите проблема. След такива тестове някои дами се решават да пробват бабини рецепти, като например да мажат костта в основата на палеца с йод. Но обикновено няма никаква промяна, най-много да изгорите кожата си. В такива ситуации е най-добре да посетите ортопед.

  • Коментар на специалиста: Ако сте забелязали деформация на палеца и под него, веднага подберете правилни обувки. Те трябва да са широки отпред и със стабилна подметка за сигурност на стъпалото. Изберете обувки от мека кожа или ортопедични спортни обувки със стабилна поддръжка за петата. Токовете? Не по-високи от 2 см. Заедно с ортопеда изберете специална ортеза за палеца или разделител за пръстите. Това ще помогне палецът да не „настъпва“ към съседните пръсти. Възможно е да ви подействат добре и физиотерапевтични процедури – масажи и ултразвук. Но напълно деформацията може да се отстрани само хирургически.
Снимка: durezaspies.com

Хирургична намеса

Ако проблемът е в напреднал стадий, може да ви препоръчат операция. С рентген лекарите оценяват степента на отклонение на костта. При по-леки форми е възможно да се направи остеотомия без големи разрези. Операцията е лека и престоят в болницата е само ден. Функциите на стъпалото се възстановяват до месец и половина. Но деформацията може да възникне отново, ако не взимате необходимите предпазни мерки: правилен избор на обувки и гимнастика, която лекарите препоръчват за укрепване на мускулите на краката.

  • Коментар на специалиста: Изборът на един или друг хирургичен метод се прави в зависимост от степента на деформация. Има много различни начини, но същността е в това да се отстранят костните разраствания, да се придаде правилна форма на костта, да се постигне нормално положение на палеца. Рехабилитационният период обикновено е от месец и половина до два. Вместо гипс се препоръчват специални ортопедични обувки. А впоследствие – специални ортопедични стелки.


Подуването на костта може да се провокира от следните фактори:

  • Редовно носене на тесни обувки или обувки на ток – ако токът е над 4-5 см, теглото на тялото при ходене се прехвърля напред.
  • Продължително стоене в изправено положение – ако сте принудени да прекарвате по-голяма част от деня накрак, сте в рисковата група.
  • Наследственост.
  • Плоскостъпие – често се развива паралелно с валгусната деформация. Двата проблема се задълбочават взаимно.
  • Бременност – хормоналните промени отслабват ставните връзки.
  • Излишни килограми – те повишават натоварването върху костите на стъпалото.

Източник: zdrave.rozali.com

Please follow and like us: