СЗО с препоръки за повече физическа активност

СЗО стартира кампания „Всеки ход е от значение“ със съвети за повече излизане на въздух и повече физически упражнения

Физическата активност е ключов фактор за запазване на здравословното състояние, като всички възрастни се нуждаят от поне 150 минути физическа активност на седмица. Това заявиха в сряда от Световната здравна организация.

СЗО стартира кампания „Всеки ход е от значение“ със съвети за повече излизане на въздух и повече физически упражнения, като значима част от поддържането на физическо и психическо здраве по време на пандемията от коронавируса.

И ако препоръчителното движение при възрастните е 150 минути на седмица, то за децата и юношите е здравословно поне по един час на ден да прекарват в някакви физически занимания. От СЗО също така препоръчват да се ограничи времето им, прекарвано пред екрани и електронни устройства.

От организацията напомнят, че увеличаването на физическата активност не само помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак, но също така намалява симптомите на депресия и тревожност и подобрява паметта.

Според статистиките един на всеки четирима възрастни и един на всеки пет тийнейджъри не поддържа достатъчно физическа активност. От СЗО напомнят, че това не е само фитнес, а също така ходене, каране на колело, градинарство и дори чистене.

Възрастните хора над 65 години се съветват да практикуват дейности, фокусирани върху баланса и координацията, за да предотвратят падания по-късно.

Please follow and like us:

Leave a Comment