4 страшни неща, които се случват с вас, ако стоите по цял ден

Проблемът не е в самото седене, а в пасивното седене. Както ти е известно, да седиш е лесно – не изисква никакво усилие и за това хората го правят непрекъснато. А всяко нещо, с което се прекалява води до ужасни последици.

Резултатът? Хората горят от 120 до 140 по-малко калории на ден, отколкото през 1960 година. Може цифрите да ти се струват незначителни, но с натрупване на годините те водят към бавно, но сигурно покачване на теглото. Още по-страшни са отрицателните проявления върху здравето ти. Когато седиш по цял ден, очаквай да те споходят някой от следващите проблеми.

1. Можеш да кажеш „чао“ на добрия холестерол, след като си седяла на едно място в продължение на 2 часа. 

Точно като ключ на лампа, електричеството в тялото ти прекъсва в момента, в който дупето ти се допре до стола. Горенето на калории рязко спада, а липопротеин липазата, ензим, помагащ за разграждането на мазнините, драматично и бързо понижава нивата си. Този ензим също играе роля в превръщането на липопротеина с ниска плътност (лошия холестерол) в липопротеин с висока плътност (добър холестерол). Седенето по 8 часа на ден – често срещано явление при хората работещи в офис – намалява възможността на ензима да превръща лошия холестерол в добър с 95%.

2. Мускулите ти ще започнат да те болят. През цялото време. 

Обърни внимание на това каква седяща поза си заела, докато четеш този парафраф. Чакай! Не се мърдай изобщо. Стой абсолютно мирна. Запитай се: как си седнала, под какъв ъгъл е обърната главата ти, къде са краката ти? Как позицията на ръцете ти влияе върху тази на раменете?

Липсата на внимание от твоя страна към горните въпроси е разковничето към проблема. Да седиш добре, така че това да окаже минимално влияние върху тялото ти, е умение. И като всяко умение, то трябва да се научи. Добрата новина е, че след това се превръща в навик.

Когато си изправена, гледай ухото, рамото, бедро, коляно и глезен да оформят права линия, а гръбнакът да е извит под формата на „S”. Това се отнася и за седящата ти поза, като при нея ухото, рамото и бедрото трябва да са на една линия, както и коляното и глезена.

Докато не овладееш правилната стойка, очаквай постоянни болежки в шията и кръста, както и затруднения с дишането.

3. Рискът от наднормено тегло се покачва два пъти и половина. 

Както споменахме, седенето по цял ден намалява разхода ти на калории. Проучванията сочат, че рискът ти от напълняване се повишава два пъти и половина, ако седиш по 6-8 часа на ден, сравнено с 30 минути на ден.

4. Повишава се риска за развитие на диабет тип 2, рак и сърдечносъдови заболявания. 

От друга страна, стоенето по над шест часа дневно и намалената физическа активност повишава смъртния риск с 94%.

Освен да прибави няколко излишни килограма към теглото ти, заседяването влияе отрицателно и на продължителността на живота ти. Ако седиш по-малко от три часа на ден, увеличаваш живота си с две години, сочи проучване на Американския журнал по превантивна медицина.

Какво да направиш? 

Ставането от стола на определени интервали може значително да намали риска от развитието на заболявания. Стреми се често да сменяш позата си, когато седиш за продължителни периоди от време, избягвайки прегърбването и изтръпването на крайници. Освен това, гледай да изминаваш по 10 000 – 13 000 крачки дневно, което донякъде компенсира продължителното седене.

Тялото ти не е пригодено да седи на едно място за дълго време, за това си постави за цел да ставаш на всеки час. Стани, раздвижи се така, както ти е комфортно, разтегни се и направи няколко крачки нагоре-надолу.

Ако се нуждаеш от допълнителен стимул и напомняне, нагласи си алармата. Започни състезание с колегите си кой пръв ще се сети да стане навреме. И намали седенето на дивана и гледането на телевизия вечер (ако можеш).

Източник: belady.bg

Please follow and like us:

Leave a Comment