Колко време организмът ни усвоява водата?

Дотолкова сме свикнали с водата, че често пренебрегваме нейното значение за живота и здравето.

Тя е незаменима за правилното функциониране на тялото, защото участва в преноса на кислород и хранителни вещества до клетките на организма, тя е важна част от процесите на обмяна на веществата в организма и отговаря за поддържането на телесната температура.

Благодарение на водата тялото ни се пречиства от токсините. Водата играе ролята на разтворител, химичен реагент, осигурява транспорта на източници на енергия, ензими, хормони и биалогично активни вещества.

Обемът на телесните течности в организма трябва да бъде поддържан в определени граници, т.е. загубата на вода да се компенсира с допълнителен прием.

Въпреки това не трябва безразборно да се приема вода, защото и прекомерният прием на вода може да е опасен и дори потенциално смъртоносен. Обикновено организмът ни усвоява водата почти веднага, ако в стомаха няма други храни. Капацитетът за усвояване е около 120 мл вода за 10 минути.

Ето защо трябва да се консумира вода през целия ден на малки дози, като човек не трябва да чака да усети жажда, за да пие вода, както и да не се налива с вода без нужда.

Източник: https://gotvach.bg/

Please follow and like us:

Leave a Comment