Най-необходимите хранителни вещества за кожата

Кожата се нуждае от правилния баланс на хранителни вещества, за да изпълнява основната си функция, а именно бариера, която предпазва тялото. Затова трябва да се приемат витамини и хранителни вещества, които да я поддържат здрава и млада.Прочети още на: Кои хранителни вещества са необходими за кожата?

Витамин А и Е

Витамин А е необходим за всички слоеве на кожата. Той предпазва от увреждането от слънцето, като предотвратява разграждането на колагена. Витаминът се счита за антиоксидант, който защитава кожата от слънчевото изгаряне, но и също и подпомага по-бързо лекуване на поразяване, ожулване и възпаление. Витамин Е предотвратява образуването на фини линии и бръчки по кожата, но възпрепятства и появата на рак на кожата.

Витамин С

Витамин С също е мощен антиоксидант, който предпазва кожата от свободните радикали, но и намалява риска от рак на кожата. Ниските му нива или дефицит може да причини бавно зарастване на раните по нея.

Цинк

Външният слой на кожата съдържа 5 пъти повече цинк, отколкото по-долните слоеве. Цинкът е необходим на кожата да се излекува бързо след нараняване. Цинкът също предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи, като предотвратява нейното изсушаване.

Селен

Селенът е минерал, който подпомага предпазването на кожата от слънчевите лъчи. Той е изключително необходим, тъй като неговият дефицит е свързан с повишен риск от рак на кожата.

Протеин

Тялото превръща протеините, които човек консумира в аминокиселини и ги използва повторно, за да произвежда други протеини като колаген и кератин, които са важни за кожата. Някои от аминокиселините също се считат за антиоксиданти, които предпазват клетките на кожата от ултравиолетовите лъчи и от свободните радикали.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 киселините са вид полиненаситени мазнини, които тялото не може да произведе. Тези киселини са изключително необходими, тъй като предотвратяват образуването, растежа и развитието на рака на кожата. Дефицитът на омега-3 може да доведе до набръчкване и изсушаване на кожата. Те правят кожата по-твърда, стегната и хидратирана, но същевременно намаляват възпалителните процеси по нея.

Източник: Puls.bg

Please follow and like us:

Leave a Comment